На 23 юли 2008 г. се проведе среща на “48-ми випуск” ( 1948 - 1953 г.) на НВМУ "Н. Й. Вапцаров" по случай 60 години от постъпването и 55 г. от завършването на училището. При постъпването през 1948 г. името на училището е било "Народно военноморско училище", а през 1949 г. на училището е дадено името "Народно военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

Приетите през 1948 г. кадети (след завършване на IX клас) се допълват през 1950 г. с младежи, завършили средно образование, а през 1951 г. към випуска се добавят и приетите студенти, след завършен първи, втори и по-горни курсове в граждански висши училища.

Целият випуск завършва през 1953 г. и официално му е дадено името "Вапцаровски". Това е един от най-многобройните випуски в историята на Морско училище.

Срещите на випуските на Морско училище са една традиция с повече от 100 годишна история. Като правило те се провеждат по случай годишнини от постъпването или (и) завършването на училището.

На тазгодишната среща на "48-ми випуск", дойдоха повече от 100 човека от различни градове на страната и дори един от Полша, който от много години живее там.

Беловласите ветерани от военноморските сили, гражданското корабоплаване и много други сфери на стопанския и обществения живот на България с вълнение се прегръщаха пред входа на ВВМУ.

Тържеството по случай юбилейната годишнина на випуска започна с полагане на венец и цветя пред паметника на патрона на випуска и на училището Никола Вапцаров в района на ВВМУ.

След това продължи в планетариума на училището, където слово за випуска прочете поета, писателя и моряка от випуска Васил Дачев.

От името на Командващия ВМС, щаба на ВМС и личния състав на военноморските бази Варна и Бургас приветствие поднесе зам. командващия на ВМС контраадмирал Симеон Цеков.

Приветствие към випуска поднесе изпълнителния директор на Параходство "БМФ"-ЕАД г-н Христо Донев.

В приветствието си към випускниците от “48-ми випуск” началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг Димитър Ангелов подчерта , че не им казва "Добре дошли", защото те са у дома си.

48-ми випуск има съществен принос за развитието на ВВМУ. Двама випискници контраадмирал Емил Станчев и контраадмирал Румен Попов в периода 1976 - 1990 г. са били началници на ВВМУ. От този випуск са професор, доктот на техническите науки, кап. 1 ранг от резерва Емил Стоянов Станчев, чиито барелеф е поставен в Алеята на преподавателя от Морско училище, доцент, доктор, кап. 1 ранг от резерва Ненко Катеров, доцент, доктор, кап.1 ранг от резерва Христо Димитров, доцент, доктор, кап.1 ранг от резерва Христо Богданов, кап. 1 ранг от резерва Цвятко Дончев, кап. 1 ранг от резерва Калчо Добрев, кап. 1 ранг от резерва Васил Василев (Зоро), кап. 1 ранг от резерва Конда Душков, кап. 1 ранг от резерва Владимир Здравков, кап. 1 ранг от резерва Петър Георгиев, кап. 1 ранг от резерва Георги Бойчев, кап. 1 ранг от резерва Димитър Гогов, кап. 1 ранг от резерва Кирил Русев, кап. 1 ранг от резерва Стефан Балев и др.

Пътя на випуска беше проследен в мултимедийна презентация, предизвикала оживление и спомени от курсантските години и от срещите след завършване на училището.

С внимание бяха изслушани стихове на поетите от випуска.

Срещата продължи с тържествена вечеря, песни и спомени от далечните години в средата на XX век.

Презентация по случай Юбилея

Снимки от курсантските години и от срещите след завършване на училището

Снимки от юбилейната среща