Уважаеми посетители на сайта за Никола Йонков Вапцаров,

Настоящият сайт е създаден по случай 100- годишнината от рождението на патрона на Висшето военноморско училище.

Той няма за цел пълното предстявяне на живота и творчеството на човека и поета Никола Вапцаров. Тук ще намерите кратка информация за основните етапи в неговия живот.

Сред тях е обучението му в Машинно морско училище (от 1929 г. - Морско училище) в периода 1926 - 1932 г., в което той постъпва ненавършил 17 години (9 август 1926 г.), а завършва Морско училище на почти 23 години (16 юни 1932 г.). Това е онази част от живота на всеки човек, когато той укрепва не само физически, но и съзрява социално, като личност и професионалист.

Обучението в Морско училище винаги е имало важна роля в живота на възпитаниците му. Тяхното самочувствие се дължи главно на специфичните особености на морската професия, на допира с морето по време на практика и задгранични плавания, на особения дух и среда. Това напълно се отнася и за Никола Йонков Вапцаров. Тежките условия на служба, обучение и живот в училището са имали ключова роля за формирането на личността и характера му. Неговата борбеност, неговата непримиримост с несправедливостите и уменията му за общуване с хората са изградени най-вече през този период от живота му.

Литературните способности на Никола Вапцаров, които се проявяват още преди постъпването му в Морско училище, намират тук почва за още по-бурно развитие. Един малко известен факт, показателен за оценката за ученика Никола Вапцаров от неговите началници и колеги, е включването в Юбилейния сборник "50 години Морско училище" на две негови произведения: "Спомени от миноносците" и "Марш на випуск 1926-1932 г. на Морско училище". Той е единственият ученик, чието творчество намира място в Юбилейния сборник. Изявите му от периода на обучение в Морско училище популяризират името му не само в град Варна, но и в национален мащаб.

През 1949 г. на Висшето народно военноморско училище е присвоено името "Никола Йонков Вапцаров". От тогава рожденния ден на Никола Вапцаров - 7 декември, е Патронен празник на Висшето военноморско училище, който се чества ежегодно. Сред вълнуващите ритуали е тържествения марш на курсанти пред паметника на Вапцаров, издигнат на територията на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" през 1988 г.

В град Варна има още един негов паметник , който се намира пред Дома на архитекта. Този бюст-паметник преди преместването е бил пред централната сграда на ВВМУ. На името на Никола Вапцаров е назована една от улиците, в близост до Морското училище.

Една от традициите в Морско училище са срещите на възпитаниците на училището по случай годишнини от завършването му. Ритуален момент от тези срещи е поднасянето на венци пред паметника на Никола Вапцаров и обща снимка на випуска.

Випускът на Никола Вапцаров (1926-1932 г.) през 1982 г. проведе среща във ВВМУ по случай 50 години от завършване на Морско училище. За съжаление не разполагаме със снимки от тази среща. При срещата, в която участваха около петнадесет съвипускници на Вапцаров, беше засадено дърво пред централната сграда на ВВМУ. Тук може да се види табелката, поставена до посаденото дърво.

През 1983 г. от Випуск 48 - "Вапцаровски" е поставена мемориална плоча пред някогашния ресторант “Грозд” (сега плочата е поставена на ново място пред построения наскоро гранд-хотел "Димят"). Там Вапцаров произнася речта си при завършване на Морското училище. От същия випуск е поставена мемориална плоча на една от сградите на 8-ми Приморски полк, където е било Морското училище по време на обучението на Никола Вапцаров. Поставени са барелефи на Вапцаров на пилотската кула в пристанище Варна и на родната къща на поета в град Банско.

За отбелязване 100 - годишнината от рождението на Никола Й. Вапцаров, във Варна е създаден Инициативен комитет.