Как протече срещата по случай 25 - годишнината от нашето дипломиране

Съгласно обявения план в 16.00 ч. на 5 септември 2009 г. випускът в състав от 51 човека се събра в района на Мемориала на ВВМУ, където бяха направени общи снимки на присъстващите на мероприятието. Професор Боян Медникаров във встъпителната и напътстваща реч припомни реда, по който ще се посещават следващите обекти във ВВМУ и подкани да бъде полято дръвчето на випуска, „което тази година за втори сезон роди шикалки”. Успоредно с това пред „борчето” ритуално с телена четка бе лъсната „медячката” (месинговата табелка с атрибутите на випуска). Тук особено се изявиха механик първа степен Симо Дончев и капитан далечно плаване Сергей Църнаклийски. Обменени бяха ценни спомени какви технологии (пуцинг и шкурка) за свършване на тази работа са прилагани преди 30 години по отношение на копчетата и бляховете по униформите и месинговите прагове на учебния кораб.

Обмяната на идеи в посочения ред продължи и при посещението на тренажора в катедра „Корабни силови уредби”. Последователно бяха разгледани: „Алеята на преподавателя”, тренажорите „ GMDSS” и „Мостик”.

Почти в планираното време представителите на випуска заеха местата си в Планетариума, където бяха коментирани старите снимки от курсантските времена на презентираното слайдшоу и бе изгледан традиционния сеанс на звездното небе.

Проявен бе интерес и към съвременния бит на курсанта с посещение на жилищния корпус.

При напускането на района на ВВМУ се изясни, че се е появил на бял свят нов внук на випуска, което наложи отклонение от първоначалния план. Радостното събитие бе уважено във вила „АКВА”.

След това нещата протекоха по график със заемане на местата в ресторант „Люляк”. Гостите бяха посрещнати от любезния управител и наш съвипускник Пламен Петков. В хода на разискванията се установи, че випускът има над шестдесет капитани далечно плаване и механика първа степен, един комодор, освен това: съответно по един световен шампион по табла от Чикагската лига, трикратен републикански шампион по джудо, председател на клон на асоциацията на възпитаниците на Морско училище за Северна Америка, кмет (на гр. Тутракан), професор, виден брокер във Ванкувър и адвокат, двама доценти (във ВВМУ и Икономическия университет във Варна), застрахователни администратори и следователи в МВР, десетки частни предприемачи. Изясни се, че сумарно випускът е „осъществил” тридесетина околосветски плавания и почти толкова човека е спасил на море. Над десет кораба са приемани от стапел от нашите съвипускници.

Най-разгорещени дискусии обаче протекоха на тема деца и внуци, подклаждани от присъстващите на сакралната вечеря 14 благоверни съпруги, някои от които вече и баби. Засега недосегаем рекорд на наш випускник в това отношение е фиксиран с четири деца, но се оказа, че все още нашите съвипускници „раждат”, имат няколкомесечни бебета като дават своя реален принос за естествения прираст на населението на републиката, което отчасти обяснява отсъствието им от сбирката. Четирима имат по три деца, като в това отношение най-силно е представена „Аксаковската агитка”. Научно бе установено, че на този етап годишно се раждат еднакво количество деца и внуци. Ето защо все още има реална надежда установеният рекорд да бъде застигнат и подобрен.

Другарската среща завърши след полунощ с честитене на рождения ден на нашия съвипускник адвокат Христо Раев.

Написал: кап. I ранг, доцент, доктор Асен Кожухаров

Снимки от срещата