След поредното петгодишно бродене по морета и океани, по улици и канцеларии, в режими работен или пенсионерски, випускниците от 87 випуск (1968 – 1973 г.) се събраха по сигнал „Голям сбор”, на 19.10.2013 г., за тържествено отбелязване на 40-годишнината от завършването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Независимо от вече отдавна побелелите глави всеки беше успешно разпознат на КПП-то и развълнуван се бранеше от здравите моряшки прегръдки на съвипускниците си. Многократното звучене на „Ама, ти помниш ли......” беше сигнал за силен, дружен, сърдечен, мъжки смях.

В 10.00 ч. групата от повече от 60 човека премина покрай борчето на випуска и на входа на централния учебен корпус беше посрещната от началника на училището кап. 1 ранг професор д.в.н. Боян Медникаров. Той изрази почитанието си към солидната годишнина, както и от това, че випускът е дал на страната ни доста изявени дипломати, политици, уравленци на различни структури, бизнесмени, учени, капитани на кораби и др. Разказа за настоящето в училището, за завоюваните солидни международни и национални позиции, които са всеобщо признание за високите оценки на съвременните учебни и научни дейности. Началникът допълни представянето, като изрази намеренията за увеличаване броя на специалностите в училището не само в областта на техническите, но и в социални, стопански и правни науки. По традиция випускниците си направиха обща снимка с Началника пред сградата на Алма Матер и след това се отправиха към паметника на патрона, великия поет Н.Й.Вапцаров. Беше положен венец в знак на дълбока признателност и направена снимка пред паметника.

Един от най-впечатляващите моменти от продължението на срещата беше посещението в катедра „Корабоводене”. Там випускниците от същия набор, понастоящем преподаватели в училището, Велинов и Димитров, демонстрираха в действие възможностите на най-новата материална база от корабен тренажор „Мостик”, произведена от англо-руската фирма „Транзас”.

Никой не искаше да си тръгва!

В 19.30 ч. срещата продължи с много емоции и мили спомени в ресторант „Хоризонт”.

Албум 1

Албум 2

Видео (750 Mb)