Добре дошли в сайта за мариниста Васил Димитров Дачев.

14 януари 2012 г.- Васил Дачев на 80 години

Сайтът е посветен на литературното творчество на Васил Дачев.

Кой е Васил Дачев?

Васил ДачевРоден е на 14 януари 1932 г в град Бургас. Завършил е гимназия в родния си град, а през 1953 г. - Висшето Военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" със специалност инженер-корабоводител.

Капитан далечно плаване в басейна на река Дунав и щурман далечно плаване по морета и океани.

Плавал е с кораби на Българско речно плаване, Български морски флот и пътническото параходство "Балканшип". С пасежерския кораб "Варна" е посетил всички значими пристанища от Шпицберген до екватора.

В стопанския живот е бил заместник-генерален директор на Научно-производствен комбинат за радионавигационна апаратура "Черно море". Васил Дачев е заслужил деятел на плувния спорт, главен секретар на Български Морски съюз.

Автор е на стихосбирките: "Деветата вълна", "Сол и хляб", “Ах, този Нептун!...”, “По гребени и в бездни на вълните”, “Песечинки в прибоя” и “Риба на сухо”.

Неговият многотомник "По сините алеи на планетата" включва пътеписите "Великото море на залеза", “Солените перли на Атлантика", "В лоното на викингйте” “Под ледената шапка на планетата" и “Черната перла".

В етап на последна редакция са книгите: "По талвега на великата река" и "На море всичко се случва"

Автор и изпълнител е на песни за морето, изпълнявани на фестивала "Море и спомени".

Получил е много награди на наши и международни литературни конкурси, посветени на морето и морските труженици.

Литературните, обществените и спортни изяви на капитан Васил Димитров Дачев са широко отразени в медиите. В Интернет има повече от 150 връзки към страници, свързани с неговото име.

През 2010 година Васил Дачев е приет за член на Съюза на българските писатели.