Solarov
Solarov

Кап. I ранг инженер - механик Тодор Соларов

 

Тодор Соларов завършва Техническото училище при Морското ведомство на Руската империя като стипендиант на Военното министерство на Княжество България. С това става първият офицер в българската армия с морско инженерно образование. Службата му във флота е свързана с плавания на река Дунава и Черно море, участието му в корабостроителната програма на страната преди Балканската война. Соларов е началник на Машинното училище при Флота през периода 1900 – 1905 година с изключителна роля за развитието и утвърждаване на училището. На 30.12.1904 година с царски указ е утвърден закон за Машинното училище при флота на Негово Величество с права на средно техническо учебно заведение. То при него става първото средно техническо училище в България.

Под ръководството на Тодор Соларов са издадени официално първите учебни планове и програми, съобразени със световния опит и знания, като се развива и учебната база. След преместването в гр. Варна под негово ръководство училището си извоюва солидно първостепенно положение в страната и напливът от кандидати за обучение чувствително нараства.

От 1888 – 1906 година Тодор Соларов преподава машинно дело, огнярно дело и чертане, като се ползва с уважението и признанието на своите възпитаници.

Соларов е автор на първите учебници по морска техника, с което подава продуктивен пример на своите колеги.