Сътрудничеството между ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и Военноморската академия на Румъния се разширява. Значителен принос за това има посещението на началникът на Военноморската академия “Mирчеа Батран” на Република Румъния кап. I ранг професор, доктор на науките Вергил Читак през м. декември 2011 г.

Размяната на курсанти-първокурсници за участие в летените лагер за морска подготовка на двете военни училища вече се превръща в традиция.

И тази година от 16 до 21 юли 2012 г. четирима курсанити от първи курс посетиха на разменни начала летния лагер Palazu на Военноморската академия “Mирчеа Батран” на Румъния в близост до гр. Констанца, а четирима румънски курсанити от първи курс за същото време участваха в учебно-тренировъчния процес на летния лагер на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" в месността Карантината, във варненския залив.

Курсаните участваха пълноценно в живота на двата лагера без особени затруднения поради добрата подготовка по английски език.

Началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг проф. двн Боян Медникаров с курсантите от ВМА на Румъния.

Заместник-началникаът на Военноморската академия “Mирчеа Батран” на Румъния кап. II ранг Октавиян Тарабута с българските курсанти.