На 02 октомври 2010 г. в района на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите - “Випуск 2015” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.
Военна клетва положиха 23 курсанти, от които 21 момчета и 2 момичета. Те бяха приети във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” на 30 август 2010 г. В течение на близо 30 дни младите курсанти преминаха начална военна подготовка и вече започнаха редовен учебен процес по учебните програми за първи курс.

Строят на курсантите беше приет от началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” кап. I ранг Димитър Ангелов.

Курсантите повтаряха клетвенните слова след Началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” след което всеки един от тях целуна националния фалаг на Ребублика България и се разписа в Клетвения списък.

Всички присъстващи с вълнение наблюдаваха действията на младите момчета и момичета, посветили се на не леката военна служба във ВМС. Петима от положилите военна клетва курсанти ще се подготвят за морски офицери в МВР.

Сред официалние гости на тържеството бяха кап. I ранг Митко Петев от щаба на ВМС, г-н Николай Няголов - заместик областен управител на област с административен център Варна, г-н Николай Апостолов - председател на Общинския съвет Варна, г-н Пламен Градинаров - кмет на район "Приморски", отец Иван Илчев от Варненската и Великопреславска митрополия, представители на държавни институции, обществени организации, на фирми от морския бизнес и бивши началници на Морско училище.

Присъстваха родители и близки на младите курсанти, възпитаници и приятели на Морско училище, предствители на варненските медии.

Приветствия към курсантите поднесоха кап. I ранг Митко Петев, г-н Пламен Градинаров и отец Иван Илчев.

След полагане на военната клетва началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг Димитър Ангелов се обърна към младите курсанти с думи за значението на военната клетва и за техният дълг към Родината.

Вълнуващи бяха словата на майката на един от младите курсанти г-жа Пенчева.

От името на положилите военна клетва курсанти слов прочете курсант Пенчев.

СнимкиРитуалът по полагане на военна клетва от курсантите на "Випуск - 2015" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" завърши с преминаването на курасантите в тържествен марш пред официалните лица и гостите на тържеството.